Ce mananc inaintea unui meci de tenis?

Excelenta se obtine cu mult efort si este un cumul de mai multi factori. Foarte putini oameni reusesc sa ajunga in varf pentru ca putini sunt dispusi sa faca efortul necesar pentru a reusi. Pentru a ajunge sus, trebuie trecute multe bariere fizice si psihice in timp ce pregatirea inaintea unui meci este decisiva pentru obtinerea succesului.

Pentru ca dieta este considerata a fi parte din pregatirea inaintea unui meci de tenis, ne punem intrebarea fireasca ce putem sa mancam pentru a ne imbunatati performanta pe terenul de tenis.

Cu gluten sau fara?

Astazi ne-am oprit asupra obiceiurilor culinare ale numarului unu si doi mondial. Atat Novak Djokovic cat si Andy Murray au o dieta fara gluten si recomanda si altora sa se bucure de beneficiile acestei diete.

Am vrut sa testez si eu aceasta dieta si pentru doua saptamani am eliminat produsele care contin gluten din alimentatia mea, adica am evitat sa consum produse obtinute din grau, secara si orz. Rezultatele obtinute pe plan fizic sunt scaderea in greutate si un nivel ridicat de vitalitate.

Pe de alta parte am observant schimbari semnificative pe plan mental: cresterea capacitatii de concentrare, esti mult mai prezent in viata ta, incepi sa simti cum te conectezi mult mai usor, gandesti si simti lucrurile mai clar si mai simplu.

Va recomand sa faceti si voi acest test: eliminati pentru 2 saptamani glutenul din viata voastra si observati beneficiile asupra performantei sportive, daca sunteti multumiti puteti continua, daca nu, puteti reveni oricand la obiceiurile de dinainte.

Ce mananc si in ce ordine?

Inainte de a stabili ce mancati si in ce ordine este bine sa stiti un principiu simplu: alimentele consumate de un sportiv sunt folosite de catre organism in principal pentru atingerea a 2 obiective: pentru a obtine energia necesara pe terenul de tenis si pentru a repara si intretine organismul dupa efortul sustinut. Un sportiv are nevoie in prima parte a zilei de cat mai multa energie, de aceea este recomandat sa consumati carbohidrati. Spre sfarsitul zilei aveti nevoie de proteine pentru a repara tesuturile musculare solicitate in timpul zilei.

Tinand cont de cele mentionate mai sus este bine ca in prima parte a zilei sa mancati paste fara gluten (se gasesc la supermarket si au un gust foarte bun), orez, fulgi de ovaz, mei. Fructele sunt si ele o bogata sursa de carbohidrati asa ca este bine sa le consumati in prima parte a zilei.

Seara, este bine sa consumati alimente care sa ajute organismul sa repare ce am stricat peste zi, asa incat este timpul sa consumati carne, peste, salate.

Maine am meci, ce manac?

Daca stiti ca urmeaza sa aveti un meci, incepeti procesul de hidratare cu o zi inainte, consumati foarte multe lichide pentru ca urmeaza sa pierdeti o cantitate semnificativa in ziua urmatoare.

Dimineata mancati un bol cu fulgi de ovaz sau muesli fara gluten, adaugati caju, migdale, nuci, folositi lapte de orez sau migdale.

La pranz mancati paste fara gluten cu legume: salate, rosii, castraveti, morcovi, broccoli. Pastele le puteti combina cu un sos obtinut din rosii proaspete sau cu putin ulei de masline.

In timpul meciului puteti consuma banane, curmale sau miere de albine.

Seara este timpul pentru carnea de pui, peste sau vita facute la cuptor sau abur cu garnitura de legume.

Va doresc mult succes la competitiile la care participati!